Ανακοινώσεις, Ειδήσεις, Επίκαιρα, Νέα

27 Dec. 2016

Οι μαθητές και μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου του σχολείου μας αποφάσισαν να μάθουν κομποσχοίνι για να :

α) μελετήσουν βαθύτερα το μυστήριο της προσευχής του Ιησού,

β) για να συμμετέχουν με τα σταυρουδάκια κομποσχοίνια στο αφιέρωμα της εξωτερικής Ιεραποστολής που θα κάνει το σχολείο μας την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής την αφιερωμένη στην Ορθοδοξία και την Εξωτερική Ιεραποστολή και, 

γ) να στείλουν όσα περισσότερα σταυρουδάκια μπορέσουν στην ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης για να τους φορούν τα νεοφώτιστα χριστιανόπουλα αδέλφια μας στη Μαδαγασκάρη, με προσευχές εγκάρδιες για τον αγώνα τους στη θέωση μαζί με μας.

Ανεβάζουμε τους συνδέσμους των δύο βίντεο για να μπορέσουν στις γιορτές να μάθουν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα ο καθένας και η καθεμιά τον τρόπο δημιουργίας του κόμπου και του σταυρού ώστε γυρίζοντας στο σχολείο την καινούρια χρονιά να είμαστε όσο γίνεται πιο γρήγορα έτοιμοι/ες για την αποστολή τους στην Ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης. Μπορείτε αν θέλετε κι εσείς οι αναγνώστες μας να συμμετέχετε, στέλνοντας μήνυμα στη θέση "Αρχονταρίκι", Βιβλίο επισκεπτών. Πάσα προσφορά ευπρόσδεκτη! Καλή αρχή στον αγώνα της εκμάθησης του σταυρού!

https://www.facebook.com/100010315085812/videos/381250192228814/

https://www.facebook.com/100010315085812/videos/381252425561924/

17 Nov. 2016

1) Σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές και μαθήτριες του Γ2 και Γ3 του Γυμνασίου μας παρακολούθησαν την Υποδειγματική Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Νικόλαο Καζαβούλη, εφημέριο του Ι.Ν. Αγίου Θεολόγου Πόθειας, τις πρώτες δύο σχολικές ώρες. Τα παιδιά συνοδεψαν η θεολόγος του Σχολείου κα Πάνου Μαρία και η Φιλόλογος κα Τρικοίλη Αργυρώ. Δόθηκαν βιβλιαράκια για να διαβάζουν τις ευχές και τα κείμενα της Θείας Λειτουργίας και σελιδοδείκτες σαν ενθύμιο στο τέλος.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την εκπαιδευτική αυτή διαδικασία της εποπτικής διδασκαλίας της Θείας Λειτουργίας και καταγράφουμε παρακάτω τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 

“Μου άρεσε που πήγαμε σήμερα στην εκκλησία και συναντήσαμε τον πατέρα Νικόλα. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και θέλω να ξαναπάω για να ρωτήσω κι άλλες ακόμα απορίες μου. Μακάρι να ξαναπάμε”.

“Η σημερινή εμπειρία στην εκκλησία μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν ήσυχα και ωραία. Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν όταν μας εξηγούσε ο ιερέας για το πώς τεμαχίζει το πρόσφορο και τί σημαίνουν όλα τα κομμάτια του τύπου και γιατί τοποθετούνται στη σειρά που πρέπει πάνω στο άγιο δισκάριο και τί σημαίνουν όλα αυτά”.

Νικόλας Π., Γ3 : “Αυτό που έζησα σήμερα στην εκκλησία ήταν μοναδικό. Έμαθα κάθε λεπτομέρεια για τη Θεία Λειτουργία. Μου άρεσαν όλα αυτά που μας έδειξε ο ιερέας, μου άρεσε που προσευχηθήκαμε όλοι μαζί και προσέχαμε αφοσιωμένοι τον πατέρα Νικόλαο”.

“Σήμερα ζήσαμε μια καταπληκτική εμπειρία, η υποδειγματική Θεία Λειτουργία. Μου δόθηκε η δυνατότητα να δω πώς γίνεται η Θεία Λειτουργία, πράγμα το οποίο μπορούν να δουν στο ιερό μόνο άντρες. Μακάρι να μπορούσαν να το παρακολουθήσουν κι άλλες γυναίκες. Μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα, οπως τί είναι το αντιμήνσιο, ένα πανί ευλογημένο από το Δεσπότη που μπορεί να μετατρέψε ένα τραπέζι σε Αγία Τράπεζα όταν υπάρξει ανάγκη, κι άλλα πολλά και το ρόλο που έχουν στην Θεία Λειτουργία”.

ΜΙκές Π., Σκεύος Σδρ., Γ3 : “Πήρα πολλές γνώσεις σήμερα από τη διδασκαλία της Θείας Λειτουργίας, και έφυγα ολοκληρωμένος ενεργός χριστιανός από κει. Τώρα ξέρω τί γίνεται στη Θεία Λειτουργία και θα πηγαίνω συνειδητά να συμμετέχω σ΄ αυτήν κάθε Κυριακή”.

Σαββίνα Ψ., Γ3 : “Η εμπειρία σήμερα στην εκκλησία μου άρεσε πάρα πολύ. Οι προσευχές που μας έδωσε ο ιερέας με τις μεταφράσεις ήταν πολύ ωραίες, μου άρεσε επίσης η εξήγηση γιατί κόβει τον τύπο με τον συγκεκριμένο τρόπο, τί σημαίνει κάθε του κίνηση και τη σημασία τους. Μου άρεσε κι ο Άγιος Θεολόγος, ο Ναός. Θέλω να ξαναπάμε”.

Γιάννης Σδρ., Γ3 : “Τα συναισθήματα που ένιωσα σήμερα ήταν πολύ δυνατά. Ένιωσα να ανήκω στην αγκαλιά της Εκκλησίας και του Χριστού. Ο πατήρ Νικόλαος με πολλή αγάπη και υπομονή και κατανόηση μας έμαθε πολύ σπουδαία πράγματα για την εκκλησιαστική μας συμμετοχή και ζωή. Θα ήθελα να πηγαίνουμε τακτικά στην εκκλησία”.

Βασίλης Φ., Γ3 : “Σήμερα στην εκκλησία ήταν πολύ ωραία. Ο ιερέας είχε χιούμορ, άνεση με αγάπη για τα παιδιά, υπομονή και με απλό τρόπο μας εξήγησε βήμα βήμα τί έκανε στη Θεία Λειτουργία και πώς ετοιμάζει και γιατί την Θεία Κοινωνία. Απάντησε και σε όσες απορίες είχαμε. Μου άρεσε πολύ και την επόμενη φορά που θα πάω θέλω να τον ρωτήσω και για άλλα θέματα της Εκκλησίας που με ενδιαφέρουν”.

“Η εμπειρία μου στην υποδειγματική θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Θεολόγου ήταν μοναδική. Σήμερα μάθαμε πολλά πράγματα που μας ήταν άγνωστα και μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα τη Θεία Λειτουργία. Ο τρόπος που μας εξήγησε το κάθε τι ο πατήρ Νικόλαος Καζαβούλης, ο εφημέριος του Ναού, μας έκανε να καταλάβουμε τα πάντα. Ήταν ξεχωριστά, και θα ήθελα να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατό”.

“Η εμπειρία στην εκκλησία ήταν ξεχωριστή. Η υποδειγματική Θεία Λειτουργία ήταν όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και συνέβαλε στην απόκτηση πολύτιμης γνώσης. Και αυτό διότι ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα μια τέτοια διαδικασία, τόσο πολύπλοκη αλλά και ταυτόχρονα λογική και θαυμαστή και σπουδαία. Ο πατήρ Νικόλαος εξήγησε πλήρως τη Θεία Λειτυργία και έκανε να καταλάβουμε αρκετά κενά που είχαμε. Επιπρόσθετα, μας κινητοποίησε στη συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και δήλωσε πως όλοι συνδράμουμε στην τέλεσή της κάνοντάς μας να νιώθουμε όμορφα. Το μόνο αρνητικό στοιχεία που θα μπορούσα να αναφέρω ήταν η πίεση του χρόνου που δεν βοήθησε στην περισσότερη εμβάθυνση στο συγκεκριμένο θέμα”. 

“Σήμερα στην εκκλησία ένιωσα τί πραγματικά γίνεται στη Λειτουργία. Ο πατήρ Νικόλαος μας τα εξήγησε τέλεια και έδωσε σε κάθε μαθητή ένα βιβλιαράκι με τις ευχές και τα ψαλματα της Λειτουργίας για να συμμετέχουμε κι εμείς. Μας έμαθε πώς πραγματοποιείται βήμα βήμα η Θεία Ευχαριστία. Στο τέλος κοινώνησε όσους μαθητές και μαθήτριες είχαν ετοιμαστεί κατάλληλα ενώ σε όσους δεν μετέλαβαν έδωσε αντίδωρο για να φύγουμε όλοι ευλογημένοι, κι έναν σελιδοδείκτη”.

“Η Θεία Λειτουργία μου άρεσε πάρα πολύ. Μου έκανε τεράστια εντύπωση το πώς γίνεται όλο αυτό και επιτέλους κατάλαβα τί γίνεται κάθε φορά στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία”.

Παύλος Π., Γ3 : “Σήμερα πήγαμε στον Άγιο Θεολόγο. Εγώ παραλίγο να μην πάω, γιατί έκανα λάθος και πήγα στο σχολείο. Ευτυχώς η κυρία Διευθύντρια με άφησε να πάω στον Ναό. Πήγα κι ήταν τέλεια. Μας εξήγησε ο πατήρ Νικόλαος όλα τα πράγματα της Θείας Λειτουργίας, που αρκετά δεν ήξερα γιατί γίνονταν. Έμαθα λεπτομέρειες και πέρασα τέλεια. Θα ήθελα να ξαναπάω και να μάθω περισσότερα. Ευχαριστώ την κυρία Πάνου που μας πήγε εκεί πέρα”. 

2) Σήμερα, Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016, πήγαμε τα τμήματα Γ1, Β3 στον ενοριακό ναό του Αγίου Θεολόγου προκειμένου να διδαχθούμε βιωματικά τον τρόπο που γίνεται η Θεία Λειτουργία. Τα παιδιά συνόδεψαν οι καθηγήτριες Μαρία Πάνου, θεολόγος και Χαρούλα Λάμπρου, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας. Ο ιερέας εφημέριος του Ναού πατήρ Νικόλαος Καζαβούλης, μας δίδαξε βήμα βήμα με υπομονή, χάρη και ευχάριστο τρόπο υποδειγματικά την Θεία Λειτουργία και τον ευχαριστούμε θερμότατα γι αυτό. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις εμπειρίες των παιδιών μας των τμημάτων του σχολείου μας Γ1, Γ2 και Β3

http://linoit.com/users/mariapanou/canvases/%CE%98%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%202016-%CE%931%2C%20%CE%932%2C%20%CE%923

3) Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 παρακολούθησαν τα τμήματα Β1 και Β2 την υποδειγματική εποπτικη διδασκαλία της Θείας Λειτουργίας από τον πατέρα Νικόλαο Καζαβούλη στον Ιερό Ναό Αγίου Θεολόγου Πόθιας Καλύμνου. Συνόδεψαν τα παιδιά η θεολόγος του σχολείου Μαρία Πάνου και η φιλόλογος κυρία Γαλουζή Μαρία. Στο τέλος δόθηκαν στα παιδιά σελιδοδείκτες και κέϊκ. Τις εντυπώσεις των παιδιών μπορείτε να διαβάσετε στον παραπάνω διαδικτυακό πίνακα.

http://go-to-church-diaries.simplesite.com/

9 Sep. 2016

Αγαπημένοι μας μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, 

Ευλογημένη και Χαρούμενη,

Δημιουργική και Καλοφωτισμένη με το Άγιο Πνεύμα Χρονιά

σε όλους μας!

Αλλά για να γίνει δημιουργική από την αρχή και πλούσια σε καρπούς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με την παρουσία του Δημιουργού μας, του Σωτήρος μας Χριστού, του Θεανθρώπου αδελφού μας αν μιμηθούμε το παράδειγμα, θα μπορέσουμε να ωφεληθούμε. Όπως πολύ σωστά λέγαν οι δάσκαλοί μας, "από Θεού αρξασθε". Κι "αρχή σοφίας, φόβος Θεού". Που σημαίνει σεβασμός στο Θεό και στον συνάνθρωπό μας που στο πρόσωπό του βλέπουμε τον Χριστό. Τότε αναπτύσσεται στη σχολική και κοινωνική μας ζωή ουσιαστική κοινωνικότητα, συλλογικότητα, συνεργασία, μάθηση αληθινή, γιατί το Άγιο Πνεύμα θα την εδραιώνει τη γνώση και θα την εμπλουτίζει με το άρωμά Του. Μ΄ αυτές τις προϋποθέσεις ας ξεκινήσει η χρονιά μας! Αμήν!